top of page
Search

Lauluja rikosrekisteristä -kokonaisuus tarjoaa kuulijoille kiehtovan yhdistelmän musiikkia ja tiedettä rikollisuutta käsittelevässä kokonaisuudessa

Julia Korkmanin uusi konseptialbumi tutkii rikollisuutta ja oikeusprosesseja musiikin kautta, inspiroituen oikeuspsykologian ja kriminologian tutkimuksesta. Kappaleissa käsitellään muun muassa oikeusmurhia, lähisuhdeväkivaltaa, vääriä tunnustuksia, silminnäkijätodistuksia, vainoamista ja petoksia. Kappaleet heijastavat myös rikollisuudelle altistavia psykologisia ja sosiaalisia riskitekijöitä.


Miksi joku tunnustaa rikoksen, jota ei ole tehnyt? Miltä oikeusmurhat näyttävät? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa laulaja, oikeuspsykologi, työelämäprofessori ja tietokirjailija Julia Korkman yhtyeensä kanssa Lauluja Rikosrekisteristä -levynjulkaisukiertueella tänä syksynä. 


Kokonaisuus on uudenlainen yhdistelmä tiedettä ja taidetta. Konsertti vie kuulijan faktojen ja musiikin kautta rikosten maailmaan; mm. vääriin tunnustuksiin, lähisuhdeväkivaltaan ja oikeusmurhiin. Puheenvuoroissa käsitellään esimerkiksi rikollisuudelle altistavia tekijöitä, muistin epäluotettavuutta todistajien lausunnoissa ja nähdään, miksi Lisbet Palmen tunnistamisen luotettavuutta miehensä Olof Palmen murhan tutkinnassa on kyseenalaistettu. Synkästä aihepiiristä huolimatta konsertissa saa myös nauraa. 


Konsertissa kohdataan Suomen historian tunnetuimpia rikollisia ja pohditaan niin vanhoissa rikostapauksissa tapahtuneita virheitä kuin psykopatian ja väkivaltarikollisuuden yhteyksiä. Korkman on itse tutkijana tarkastellut esimerkiksi silminnäkijöiden luotettavuutta, poliisin tapaa kuulustella rikosuhreja sekä seksuaalirikollisten uusimisriskiä. Hän julkaisi syksyllä 2022 palkintoja ja  erinomaisia arvioita niittäneen tietokirjan Muistin varassa - oikeusprosessi ja totuus.


Kiertueen alkaessa kokonaisuudesta  julkaistaan myös konseptialbumi Alba Recordsin kautta. Korkman on koostanut albumin kansilehtiin mielenkiintoisen tiivistelmän konserttien puheenvuoroista. Lauluja Rikosrekisteristä tarjoilee kuulijoille uudenlaisia tapoja kuulla tuttujakin kappaleita. Muun muassa Rautavaaran Rosvo-Roopen, Nancy Sinatran Bang, Bang -kappaleen ja The Policen klassikon Every Breath You Take kuullaan Aki Haurun sovittamat tummanpuhuvat versiot. 


Yhtyeessä esiintyvät Korkmanin ja Haurun lisäksi huippumuusikot Robi de Godzinsky, Joakim Berghäll ja Teemu Mattsson. Livenä Korkman siirtyy saumattomasti asiantuntijaroolista laulajaksi, samoin kuin yhtyeen multi-instrumentalistit vaihtavat suvereenisti soittimesta toiseen musisoiden välillä pianon tai trumpetin, rumpujen tai saksofonin takaa.


-Rikokset kiinnostavat sekä viihteessä että vakavana yhteiskunnallisena aiheena ja tällä luento-musiikki-yhdistelmällä aihetta voi lähestyä sekä faktojen että tunteiden kautta. Siinä missä tieteelliset tutkimukset ja rikostilastot piirtävät isompaa kuvaa faktoista, luovat musiikkikappaleet kuulijalle kokemuksen yksittäisistä ihmiskohtaloista ja ihmisten tunteista, pohtii Korkman.


Luentokonserttikiertue syksy 2024

7.9. Espoon kulttuurikeskus, Espoo 

12.9. Alandica, Mariehamn 

25.9. Kangasala-talo, Kangasala 

4.10. Virta-sali, Imatra 

25.10. Monikkosali, Nurmijärvi 

14.11. Järvenpää-talo, Järvenpää 

16.11. LittFest, Vaasa

17.11. Raahesali, Raahe

22.11. ja 23.11. Hotel Kakola, Turku, illalliskonsertti


Lauluja Rikosrekisteristä - Sånger Från Brottsregistret

Julia Korkman - laulu, puheenvuorot

Aki Hauru - kitara, sovitukset

Teemu Mattsson - trumpetti, piano / Kalevi Louhivuori - trumpetti

Joakim “Jusu” Berghäll - saksofoni, rummut

Robi de Godzinsky - kontrabasso, sousafoni


Comments


bottom of page